Tentoonstellingen en onderzoek

De tentoonstelling ‘Gisteren was ik de Bruid: 100 jaar bruidsmode‘ bij museum De Scheper in Eibergen, foto Lars Smook (Tubantia)

Tentoonstellingen
Veel musea hebben mode of textiel in hun collectie. De laatste jaren is het tentoonstellen hiervan steeds populairder geworden. Omdat kleren (letterlijk) zo dicht bij mensen staan spreekt het een breed publiek aan. Mode uit heden en verleden zet aan tot dromen, mits het op een visueel aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. Ook is het belangrijk dat de verhalen die kleren vertellen op een inspirerende wijze aan het publiek worden overgebracht.

Ik heb bij diverse musea ervaring opgedaan met het opzetten van en meewerken aan museale presentaties rondom het thema mode. Ik kan een abstract concept op creatieve wijze omzetten in een aantrekkelijke tentoonstelling met duidelijke zaalteksten. Daarnaast ben ik gewend om met een beperkt budget toch iets moois neer te zetten!

Onderzoek
Voorafgaand een tentoonstelling, publicatie of evenement waar men historisch kostuum draagt is onderzoek nodig. Bij mode is dit meestal een combinatie van objectgericht en primair bronnenonderzoek. Denk hierbij aan het nagaan van de manier waarop een kledingstuk is gedragen en de manier waarop in de tijd zelf over een bepaalde trend werd geschreven. Ook de persoonlijke geschiedenis van de drager kan belangrijke context toevoegen. Kwam de draagster uit de middenklasse en was het misschien haar beste jurk, of was zij een barones en was dit een dagelijkse japon?

Wilt u meer weten over de mode van een bepaalde tijd of over een enkel object, dan kan ik voor u op zoek naar geschreven bronnen, afbeeldingen en verdere informatie over het kledingstuk. De resultaten kan ik eventueel verwerken tot een toegankelijke, publiceerbare tekst.

Blog op WordPress.com.
%d bloggers liken dit: